„Truskawki w tunelu” – już dojrzały, są piękne i pyszne.

Kilka dni temu, byłem na plantacji borówek, pokazując jak aktualnie rośliny kwitną. Zaś niedawno odwiedziłem gospodarstwo Konrada Kozakiewicza, Kozacka Truskawka, w którym prowadzony jest projekt „Truskawki w tunelach”.  Na podwyższonych zagonach ściółkowanych czarną folią, posadzona była 26 marca 2019, odmiana „Flair”. Na której aktualnie są już dojrzałe, pyszne czerwone owoce. Gdyż okres owocowania i zbioru truskawek się rozpoczął. Dlatego należy zapewnić rośliną „komfort żywieniowy” dostarczając wodę i składniki pokarmowe w strefę korzeniową za pomocą fertygacji . Do prawidłowego przygotowania pożywki na czas owocowania i zbioru, wykorzystywane są nawozy FERTYGOLD 10-20-30, Calfert Basic Magnez, Humik czy Calfert Berry Duo. Zaś w zabiegach pozakorzniowych aplikuje się AminoComplex, Potasil Plus Krzem, Wapno Mix Micro. Te wszystkie zabiegi jakie wykonuje się w czasie dojrzewania owoców. Służą one poprawie jakości, ilości i trwałości zbieranego plonu. Aby truskawki, które trafiają do konsumentów, były smaczne, soczyste, pyszne i cieszyły najbardziej wymagające podniebienia. Dlatego plantatorzy powinni dbać o rośliny, aby produkować najwyższej jakości czerwone owoce. Po które z przyjemnością i ze smakiem sięgną konsumenci.

Odmiana „Flair” prezentuje się pięknie…
… i pysznie smakuje 🙂
Odmiana „Flair” posiada duży potencjał produkcyjny.
Dzięki zbilansowanemu i optymalnemu odżywieniu, owoce będą najwyższej jakości.