Jak zabezpieczyć czereśnie, przed pękaniem i poprawić jakość owoców?

Po okresie chłodnej i deszczowej pogody przyszedł czas na ekstremalne upały. Od kilku dni temperatury w pełnym słońcu sięgają ponad 30°C. Aktualnie wstępuję też ryzyko ulewnych deszczy, burz, a nawet gradobić. Zasadniczo, wysokie temperatury i opady sprzyjają dojrzewaniu i rośnięciu owoców czereśni, ale jeśli zapowiadane burze i obfite deszcze nawiedzą sad czereśniowy, wody będzie zbyt dużo, w konsekwencji owoce zaczną pękać. Oczywiście spękane owoce stracą wartość handlową, co więcej w pękniętych miejscach mogą rozwijać się grzyby, dając początek chorobom. Z jednego owocu patogeny mogą przenosić się na kolejne, również zdrowe owoce, i tym samym mocno przyczynić się do redukcji plonu handlowego naszych czereśni. Dlatego na progu zbioru należy pamiętać o należytej lustracji sadu czereśniowego oraz podejmowaniu działań, adekwatnych do zaistniałej sytuacji, w celu ochrony roślin.

Poprawa jakości i trwałości owoców czereśni

Oprócz przeciwdziałaniu pękania owoców w czasie wzrostu i dojrzewania sadownicy powinni zadbać o jakość i trwałość czereśni, które będą za chwile zbierane. Owoce kierowane na rynek deserowy powinny być jędrne, twarde i trwałe, ale nade wszystko smaczne, aby zadowolić najbardziej wymagającego konsumenta. Pierwiastkiem, który wpływa na jakość i trwałość owoców, jest wapń, który w tym właśnie okresie powinniśmy aplikować w zabiegach poza korzeniowych lub w fertygacji , jeśli jest taka możliwość. Skupmy się na poza korzeniowym dostarczaniu wapnia, w uprawie czereśni. W tym celu można sięgnąć po nawóz zawierający chlorek wapnia, taki nawóz, w którym oprócz wapnia będą mikroelementy, mangan i cynk wzbogacone ekstraktami organicznymi celem bezpiecznej aplikacji oraz poprawy wahania i asymilowania wapnia z tkankami roślinnymi. Przykładem takiego nawozu jest WAPNO MIX MICRO, który w swoim składzie zawiera wapń (aż 15%), cynk (0,5%) i mangan (0,5%) wszystko to wzbogacone naturalnym wyciągiem z alg. Nawóz można aplikować wieczorem, gdy temperatura spadnie poniżej 25-20°C. W zabiegu nawożenia dolistnego aplikujemy go w dawce 3-6 l/ha co 5-7 dni aż do końca zbioru owoców.

Krzem ważny pierwiastek w uprawie czereśni

W czasie wzrostu i dojrzewania owoców nie powinniśmy zapominać o krzemie, który reguluje transpirację oraz poprawia odporność rośliny na niekorzystne warunki atmosferyczne, w tym na oddziaływanie wysokich temperatur. Tworzy na powierzchni blaszki liściowej warstwę krzemionki, która regularnie aplikowana na powierzchnie owoców, uodparnia je na uszkodzenie mechaniczne spowodowane gradobiciem, nadmiarem wody oraz poprawia jakoś i trwałość owoców w czasie zbioru i transportu. Oprócz krzemu roślinom warto jest zapewnić potas, pierwiastek regulujący gospodarkę wodną, oraz ważny makroelement budujący wielkość i smak owoców. Krzem i potas można znaleźć w nawozie POTASIL PLUS KRZEM, który zawiera 20% krzemu, 12% potasu i 3% azotu. W uprawie czereśni można aplikować go co 5-7 dni w dawce 2,5 l/ha. Zapewnijmy najwyższą jakość naszym owcom, aby w okresie ich dostępności na rynku były najbardziej pożądanym, chętnie kupowanym, zdrowym przysmakiem.

Pozostaw komentarz