Ochrona truskawek przed chorobami i szkodnikami to jeden z ważnych aspektów produkcji czerwonych owoców. Ochrona truskawek rozpoczyna się wraz z początkiem wegetacji, gdyż od wczesnej wiosny młode części rośliny, mogę być porażane przez patogeny. Pierwszym i najważniejszym elementem, jest przeprowadzenie lustracji. Na podstawie, której określa się występowanie agrofagów, stopień porażenia, oraz planuje się dalsze kroki w skutecznej ochronie roślin. Jak planować zabiegi ochrony roślin, jakie e działania podjąć, aby ograniczyć występowanie chorób na plantacji truskawek. Można przeczytać w najnowszym komunikacie na stronie www.doradcajagodowy.pl, klikając w link poniżej. Udanej lektury 😊
„Zmienne warunki pogodowe, wraz z temperaturą oscylującą w dzień w okolicach +10 a nawet +15oC a nocą często spadającą poniżej 0oC nie sprzyjają szybkiemu rozwojowi wegetacyjnemu roślin. Należy jednak pamiętać, że przy takiej pogodzie rozwój grzybów chorobotwórczych zachodzi przez cały czas.”