Szara pleśń- okres kwitnienia to najważniejszy czas zwalczania tej choroby. Sprawcą szarej pleśni jest grzyb Botrytis cinerea, polifag porażający liczne gatunki roślin m. in. truskawki, maliny, borówki, porzeczki itd.
Jest to grzyb zarówno saprofityczny jak i pasożytniczy. Patogen ten na plantacji truskawki zimuje na ściółce ze słomy, ubiegłorocznych obumarłych częściach roślin uprawnych lub martwych chwastach. Może porażać rośliny truskawki we wszystkich fazach rozwojowych i atakować wszystkie organy rośliny, jednak to otwarte kwiaty są najbardziej narażone na infekcje. Okres kwitnienia jest kluczowym momentem zwalczania tej choroby chociaż do jej największego nasilenia dochodzi w okresie owocowania. Infekcjom grzyba sprzyjają uszkodzenia mrozowe (ostatnie przymrozki) oraz mechaniczne (spowodowane np. silnymi wiatrami). Na niektórych plantacjach już teraz obserwuje się gnicie nasad ogonków liściowych. O intensywności infekcji decyduje przebieg warunków atmosferycznych. Optymalne warunki dla tego grzyba to 18-25 C i wilgotność powietrza powyżej 90 % (zarodnik do infekcji potrzebuje wody). Aby wyznaczyć najlepszy moment na wykonanie zabiegu należy prowadzić regularną obserwację warunków pogodowych . Mogą w tym pomóc stacje meteorologiczne oraz modele chorobowe, które wykazują aktualne zagrożenie ze strony patogenna. Więcej o znaczeniu prawidłowej ochrony oraz wyborze strategii można zobaczyć w poniższym filmie:
Więcej na temat występowania i szkodliwości szarej pleśni, można się dowiedzieć z materiału filmowego.
Komunikat pochodzi ze strony www.doradcajaodowy.pl chcesz wiedzieć więcej, kliknij w poniższy link.